Den gode historie

Den gode historie

Gode historier om borgere og virksomheder i Assens Kommune

Nu er jeg holdt op med at flygte

Med årsskiftet fik 28-årige Dan Andersen sit første rigtige job ved Jobcenter Assens Serviceteam. Forud ligger en skolegang og ungdom med massiv mobning medførende bl.a. lavt selvværd og angst. Jeg nåede dertil, hvor jeg ikke havde lyst til at give noget som helst en chance, jeg havde bare lyst til at flygte og gemme mig, fortæller Dan Andersen med alvor i blikket. Men for et par år siden kom jeg på forløbet Udvikling af Arbejdsevne ved Mette Bonnevie på det daværende JKC, og med hendes gode tålmodighed, oprigtige interesse og især tid, begyndte jeg at få lysten tilbage til at prøve noget – og til at lære noget.

Klik på billedet for at læse hele historien

Det er dejligt at arbejde på Montana

Møbelfabrikken Montana er for nylig blevet CSR certificeret af Udvikling Assens. En del af det sociale ansvar virksomheden tager ligger i et frugtbart samarbejde med Jobcenter Assens, Integration, om integrering af nydanskere. Se videoen, hvor production director, Mikkel Wildfang, fortæller hvad der ligger bag det sociale ansvar og om samarbejdet, som desuden har styrket Montanas kontakt med Jobcentret generelt.

Klik på billedet for at se videoen med Montana

Når man har håb bliver alting nemmere

Lægeægteparret Nada Alomar og Assyad Qassem, flygtede i 2013 fra krigen i Syrien med deres dengang 7 måneder gamle søn. At flygte er et stort skift i livet, og det var som at gå fra plus til minus at komme til et nyt land, et nyt sprog og samtidig skulle kæmpe for at kunne bruge sin uddannelse, fortæller Nada Alomar. Vi vil så gerne arbejde og give noget tilbage til Danmark, der har givet os så meget, supplerer Assyad Qassem, men efter 4 år var jeg begyndt at opgive håbet om, at kunne praktisere som læge igen. Nu har Jobcenter Assens fundet praktik til os begge på OUH, og der er lys for enden af vejen, fortæller ægteparret med store smil.

Klik på billedet for at læse hele historien

Jeg blev mødt med en interesse for, hvad JEG ville

Jobcenter Assens har gjort en kæmpe forskel for mig, fortæller 33-årige Jesper Petersen, der med en sendiagnosticeret paranoid skizofreni i mange år levede en forhutlet tilværelse med et massivt hashmisbrug. I perioden, hvor jeg har været tilknyttet jobcentret, har både beskæftigelsesrådgivere og undervisere på indsatserne lyttet til mig, inddraget mig, og givet mig en masse støtte på vejen, uddyber han. Efter et fantastisk forløb - med en kæmpe udvikling på kort tid - kom jeg i lære som Social- og Sundhedshjælper med ansættelse ved Assens Kommune. Og når jeg til marts er færdig, er der endda også et job til mig, fortæller en nærmest svævende, glad Jesper Petersen.

Klik på billedet for at læse hele historien

De ansatte kan mærke, at hvis de har brug for hjælp, så er der hjælp at hente

Leder af plejeboligerne ved plejehjemmet Holmely i Aarup, Anne-Marie Havndrup, er glad for Fast Track ordningen. Jeg synes, vi stiller nogle store krav til vores medarbejdere, og så er det dejligt at kunne give dem ordentlige vilkår, når de har behov for det, fastslår hun. Uanset hvor sagen ender, er det altid min oplevelse, at det er en fordel at have Jobcentret og fastholdelseskonsulenten inde over.

Klik på billedet for at læse hele historien

Jobcentret hjalp mig med at lægge en plan selvom der var forhindringer på vejen

45-årige Ildiko Katalin Török fulgte i 2012 kærligheden fra Ungarn til Danmark. Efter nogle år med sprogskole og sideløbende arbejde i en fiskebutik, hjalp Jobcenter Assens Ildiko med at lægge en plan for at blive voksenelev på Social- og Sundhedshjælperuddannelsen. Jeg er rigtig glad og positiv over hjælpen i jobcentret, fortæller en stolt og spændt Ildiko, der startede på grundforløbet i september. Samtidig er jeg lidt nervøs for om sprogbarrieren kommer til at drille uddannelsesforløbet, tilføjer hun.

Klik på billedet for at læse hele historien

Vi vil helt bestemt bruge Jobcenter Assens til rekruttering igen

forbindelse med Husfabrikkens nylige opstart, havde de et succesfyldt samarbejde med Jobcenter Assens om rekrutteringen. De 75 ledige, Jobcentret inviterede til infomødet, var alle gode match, fortæller salgs- og udviklingsdirektør, Claus Valsøe. Vi kunne plukke de allerbedste, og det er bestemt en rekrutteringsmetode, vi vil anvende igen. Den nyansatte tømrer, Daniel Jensen, er også rigtig godt tilfreds med processen. Jeg får lov at bruge mit fag, som jeg elsker, i en virksomhed, hvor har været en god stemning fra starten, og jeg er rigtig glad for at komme hver dag, fortæller han med et stort smil.

Klik på billedet for at læse hele historien

Jeg troede, det var nemt at få arbejde igen

Da 51-årige Kim Verner Mathiasen i 2015 blev afskediget med et halvt års fritstilling, forventede han ikke det ville blive noget problem at finde et nyt job. Jeg havde været ansat i 10 år som lagermedarbejder – godt nok ufaglært, men erfaringen var der jo, fortæller Kim. Men trods 10 års erfaring som ufaglært på et lager, fik Kim kun afslag, hvis han overhovedet fik svar på alle sine ansøgninger. Der måtte tænkes nyt.
Jeg diskuterede uddannelsesbehovet og økonomien omkring det igennem med familien, og efter halvandet års uddannelsesløft til lager og terminaldisponent, står jeg med en fastansættelse fra 17. november, hvor jeg afslutter min svendeprøve, fortæller en glad og stolt Kim Verner Mathiasen.

Klik på billedet for at læse hele historien

Arbejdet giver mig en oplevelse af at være normalt fungerende

34-årige Julie Blæsbjerg Christiansen har med sin ansættelse 1. august på virksomheden Bosswik i Tommerup fået sit allerførste job nogensinde. At komme på arbejde hver dag giver mig en oplevelse af at være normalt fungerende. Jeg yder en indsats til samfundet og møder ligestillede. Det synes jeg simpelthen er så vigtigt mine børn ser, fortæller den enlige mor til 4.

Klik på billedet for at læse hele historien

Jeg føler mig valgt til på arbejdsmarkedet

38-årige Lars Egedal (tv) har kæmpet med diagnosen maniodepressiv, siden han fik den stillet som nygift 25-årig. Efter en årrække med op- og nedture ønskede han sig bare fred og førtidspension. Det ønske fik en god ven heldigvis skubbet til, og nu afventer Lars endelig godkendelse af et fleksjob på Sinatur Hotel Gl. Avernæs. Jeg får lov at gøre det, jeg kan, i fantastiske rammer skabt af Gl. Avernæs, familien og mine venner, fortæller han.

Klik på billedet for at læse hele historien

En kreativ afsked med arbejdsmarkedet

Keramiker og meritlærer, Pauline Dagmar Christensen, har arbejdet med en kreativ udsmykning af lokalerne i Verninge i den sidste del af hendes seniorjob på Job- og Kompetencecentret. Det har været en fantastisk afslutning på et langt arbejdsliv, og jeg kunne ikke have ønsket mig noget bedre – det havde jeg slet ikke forudset, jeg kunne få lov til, fortæller Pauline begejstret.

Klik på billedet for at læse hele historien

Er der mon nogen, der har en pose havregryn i overskud?

36-årige Freya Bøge Amon Schmidt var så presset på økonomien, at hun i ren desperation efterspurgte mad til hende og børnene på Facebook. Lars og Tina Stjernegaard fra Tommerup reagerede på hendes opslag, og kontakten blev en del af startskuddet på Butik De Gule Hjælpere, som ved hjælp af en gruppe frivillige formidler fødevarer tæt på sidste salgsdato, videre til økonomisk trængte familier på Fyn.

Klik på billeder for at læse hele historien

Virksomhedsmentor hjalp Lise til at få fodfæste på arbejdsmarkedet efter 17 år på kontanthjælp

En skæv start i folkeskolen med ordblindhed, mobning og en oplevelse af, at ingen rigtig ville hjælpe, medførte social angst og dårligt selvværd for den nu 36-årige Lise Jensen. Det resulterede i 17 år på kontanthjælp og en kategorisering som ”en borger på kanten af arbejdsmarkedet”.
Efter 8 måneders praktik med en virksomhedsmentorordning på Ældrecentret Æblehaven i Haarby, har Lise nu fået sit første ordinære job nogensinde.
Det er simpelthen så vigtigt, at mentor er på arbejdspladsen, fremhæver leder af Æblehaven, Birthe Badstue Petersen. Virksomhedsmentoreren er en kollega, der er i huset hver dag, og som får set de små ting, og får fulgt op på dem kontinuerligt, før tingene begynder at gå skævt. Ordningen er en stor kvalitet i arbejdet med ”borgere på kanten af arbejdsmarkedet”, og den giver os muligheden for at lykkes på rigtig mange plan, fastslår hun.

Klik på billedet for at læse hele historien

Aktivt medborgerskab, frivillighed, bæredygtighed, og frem for alt en masse glade mennesker

Lars Stjernegaard og De Gule Hjælpere i Tommerup afhenter fødevarer tæt på sidste salgsdato, og ved hjælp af en gruppe frivillige formidles maden billigt videre til økonomisk trængte familier på Fyn. I øjeblikket arbejdes på en partnerskabsaftale med Assens Kommunes Socialpsykiatri og Jobcentret, så ledige borgere med behov for en øvebane, kan bruge det frivillige arbejde som springbræt til at nærme sig arbejdsmarkedet.
Leder af Assens Kommunes Socialpsykiatri, Hanne Longhi, er glad for samarbejdsmuligheden. Man vokser af at være i stand til at kunne tilbyde andre noget, og gøre nytte i samfundet – det har alle brug for, fastslår hun. Vi oplever, at vores borgere udvikler sig, og har rigtig mange gode kompetencer at bringe i spil, og de kompetencer får de mulighed for at øve i det her samarbejde.

Klik på billedet for at læse hele historien

Heldigvis var der nogen, der bevarede troen på mig

30-årige Christina Sørensen var en del ture ind og ud af Jobcenterregi, før det i 2010 blev afklaret, at hun ikke led af depression, men af ADD og angst. Jeg har aldrig ønsket at gå ledig, så jeg har flere gange flygtet fra ”at være i systemet” ved at tage et fuldtidsjob - indtil jeg kørte helt ned igen, fortæller hun. Men for hver gang, er jeg desværre blevet lidt dårligere. Jeg har mistet modet mange gange, og jeg har altid følt mig misforstået. Men da jeg fik Lisbeth Christensen i Ungeenheden som sagsbehandler, startede en række af folk, der forstod mig. Og så begyndte kabalen at gå op. Christina er netop blevet ansat i fleksjob, som blomsterbud hos Merkur’s Skatte i Odense. Jeg er ovenud lykkelig over at tjene min egen løn, fortæller hun med et stort smil.

Klik på billedet for at læse hele historien

Tillidsrelationen gav mig ro i processen

Da Bente Bay Petersen i 2012 blev så generet af sin slidgigt, at hun ikke længere kunne varetage sit arbejde som køkkenassistent, følte hun sig ikke kun færdig i køkkenet, men også som person. Jeg mødte sagsbehandler Michael Bertelsen med en knækket arbejdsidentitet, og han har heldigvis været gennemgående i min sag. Ved hjælp af en rigtig stærk tillidsrelation, som i stor udstrækning udsprang af et tæt tværfagligt samarbejde, har jeg rejst mig igen, fortæller Bente, der i dag er ansat i fleksjob som voksenunderviser på bostedet Svennebjerggaard.

Klik på billedet for at læse hele historien

Jeg har virkelig fået den hjælp, jeg havde brug for

44-årige Nik Rokkjær er meget positiv over den måde, han blev mødt af både Jobcentret og Job- og Kompetencecentret, da han i slutningen af 2015 blev sygemeldt med stress.
Det er min oplevelse, at den indbyrdes kommunikation har været i top, og selvom der har været flere forskellige folk inde over min sag, har jeg aldrig oplevet at skulle starte forfra. Nye involverede kontakter har kendt til sagen, meldt sig på banen og fortalt, at de nu overtog de herfra, fortæller han. Jeg blev set og hørt i processen, der har ført til, at jeg nu er i praktik og forhåbentlig på vej i voksenlære som VVS installatør. Jeg må sige, jeg er rigtig glad og imponeret over, hvor godt systemet virker, for jeg var nede og vende, men jeg fik virkelig den hjælp, jeg havde brug for, understreger Nik Rokkjær med et stort smil.

Som virksomhed skal vi have forståelse for, at ikke alle kan løbe lige stærkt i livet

Skorstensfejermester Steffen Christensen synes, det er anstrengende at høre om den måde, nogle opfatter folk på overførselsindkomst; at de bare kan tage sig sammen og få et job. I min optik er det vigtigt at have forståelse for, at ikke alle mennesker har de samme vilkår, at vi ikke har fået de samme kort på hånden, og at alt kan ændre sig gennem et arbejdsliv, understreger han. Samtidig synes jeg det er en god mulighed for os som virksomhed til at give lidt tilbage af det, vi har fået, når vi tænker på andre i samfundet.
55-årige Johnny Steffensen er i minifleksjob ved Steffen Christensen, og for ham betyder det alt at have de få timers arbejde hver uge. Det er det, der gør, jeg ikke bare går i stå og lægger mig i sengen og venter på at dø, erklærer han med stor alvor.

Jeg skal lige vænne mig til, at nogen vil give mig et ansvar

Efter et liv fyldt med den ene praktik efter den anden, og primært på overførselsindkomst, er 39-årige Kim Fogh Jensen endelig på vej ud af systemet. Med Job Først modellen, der bl.a. består af småjobs kombineret med virksomhedspraktik, har Kim fået en mulighed for at dygtiggøre sig, imens han tjener sine egne penge. Jeg tænkte egentlig på et fleksjob, da min praktik på Job- og Kompetencecentret nærmede sig afslutningen, for min ryg er ikke stærk, og jeg har ikke været på fuld tid i praktikken, men det er jeg slet ikke berettiget til, fortæller Kim. Da Merete Gommesen i stedet foreslog en ansættelse kombineret med praktik, blev jeg helt paf, for det havde jeg ikke regnet med. Men det ville jeg rigtig gerne.