Nyheder

Tilfredsstillende at få en løn, man har gjort sig fortjent til

Efter 26 år udenfor arbejdsmarkedet har 55-årige Laila Andersson fra Aarup fået et såkaldt småjob 15 timer om ugen i Meny. Jeg fik et træningstilbud i Aarup i stedet for Assens, og det gav mig energi og en trang til at få indhold i hverdagen. Og så kombinationen af en dejlig arbejdsplads og gode arbejdsopgaver på det rigtige tidspunkt, fortæller Laila med et stort smil.

Laila Andersson har fået sit første job i 26 år i Meny i Aarup. Hun arbejder i delikatessen 15 timer/uge, hvor de 10 timer er lønnede og resten er praktik. Jobbet betyder utroligt meget for mig, fortæller hun. Det er ikke tilfredsstillende at få ydelse – men løn har man gjort sig fortjent til.

Jeg har følt mig glemt i perioder

Laila Andersson har ikke haft et job siden hun i 1992 kom hjem efter 4 års fabriksarbejde i Sverige. ”Jeg har haft en masse personlige problematikker blandet med fysiske udfordringer, herunder en nerveafklemning i ryggen, som jeg er opereret for to gange uden et særlig godt resultat. Arbejdet i Sverige var også for hårdt, og medførte operationer i begge håndled for karpaltunnelsyndrom”, fortæller Laila ærgerligt. ”Derudover har jeg kun 9. klasse. Efter min første skilsmisse prøvede jeg at tage uddannelse samtidig med, at jeg var alene med 3 børn. Men når jeg havde sørget for børnene med fritidsaktiviteter, lektiehjælp, mad osv. sad jeg ved udmattet ved midnatstid og skulle prøve at lave mine egne lektier. Det kunne slet ikke hænge sammen”, husker Laila. ”Siden er der kommet endnu 2 børn til, så der er også gået tid med graviditeter og barsler. Og flere praktikker der ikke førte til job. Jeg har også følt mig glemt i perioder, hvor jeg ikke rigtig har været ude i noget”, forklarer Laila.

Laila er blandt ”Flere skal med”

”Siden august 2017 har vi arbejdet efter modellen Flere Skal Med for aktivitetsparate borgere, der har modtaget kontanthjælp over 5 år”, fortæller Lailas beskæftigelsesrådgiver, Sanni Wedell. ”Aktivitetsparat betyder, at borgeren vurderes at have problemer ud over selve ledigheden”, præciserer hun. ”Flere Skal Med indebærer en mere håndholdt indsats, som i korte træk betyder, at der arbejdes på en tillidsbaseret relation med nøgleordene; kontinuitet, tilgængelighed, tilpasset responstid og koordinering”, uddyber Sanni Wedell. ”Målet er at flere får hel eller delvis ordinær beskæftigelse. Den håndholdte indsats rykker klart for de borgere, der er lidt længere fra arbejdsmarkedet. Laila har udviklet sig meget i perioden, og det har været virkelig dejligt at følge”, erklærer hun med et varmt smil.

Må jeg selv finde en praktik?

”Min beskæftigelsesrådgiver startede med at bevilge mig træning i Aarup, hvor jeg bor, i stedet for i Assens, for det kunne jeg ikke overskue”, fortæller Laila. ”Det gjorde en meget stor forskel for mig”, fastslår hun. ”Jeg kom også på Flere Skal Med – et jobhold som var en blanding af CV og jobsøgning. Men det fangede ikke rigtig, for jeg havde lavet CV på Jobnet før, så det bød ikke rigtig på noget nyt. Og jeg var nødt til at gå lidt før pga. bustiderne i Glamsbjerg, så jeg gik lidt glip af selve jobsøgningsdelen. Men jeg spurgte, om jeg selv måtte gå ud og banke på døre for at finde en praktik, og det syntes min beskæftigelsesrådgiver var rigtig en god idé” husker Laila tilbage.

Jeg bankede på hos Meny med bankende hjerte

”Jeg havde Meny i tankerne, for jeg har et hygiejnebevis fra en tidligere praktik”, fortsætter Laila. ”Det var med bankende hjerte, jeg gik hen til slagteren, Michael, og spurgte om han mente, der kunne være mulighed for at blive afprøvet i delikatessen. Han var super venlig og sagde, at jeg skulle snakke med lederen af delikatessen, Louise, eller med købmand, Mette Krag. De var der ikke, så jeg gik ned i Meny igen næste dag og mødte Mette Krag ude i blomsterafdelingen”, beretter Laila. ”Mette Krag mente nok, der kunne være en praktikmulighed, men hun skulle jo lige skulle snakke med Louise først. Senere på ugen var jeg på Jobcentret, og kunne fortælle jeg var ved at skaffe en praktikplads. Sanni Wedel sørgede for at virksomhedskonsulent, Louise Rasmussen, kontaktede Mette Krag, og ugen efter startede jeg i praktik med 2x2 timer” erklærer Laila med et stort smil.

Der var brug for mig

”I starten var jeg udmattet, når jeg kom hjem, da der er rigtig meget at forholde sig til på en arbejdsplads – især når man er ude af træning”, puster Laila med et skævt smil. ”Men jeg kunne hurtigt mærke, at der var brug for mig, for der er travlt om formiddagen i delikatessen. Det gav motivation til mere, fortæller Laila energisk. ”Efter 2x 13 ugers praktik var jeg kommet op på 15 timer om ugen, og kommet rigtig godt ind i tingene. Jeg møder ofte ind til en opgaveliste, som jeg så kan gå i gang med af mig selv. Derfor sagde jeg, at hvis jeg skulle fortsætte, ville jeg have løn for det. Vi aftalte, at jeg pr. 22. oktober og frem til nytår får løn for de 10 timer – og de sidste 5 er stadig praktik”, fortæller Laila stolt

”Det betyder utroligt meget at have fået et job” fastslår Laila. ”Jeg har fået kolleger, og jeg føler mig accepteret. Jeg får rigtig tit ros, og det er også dejligt”, smiler hun. ”Jeg er blevet meget mere glad, og min kæreste kan mærke, at jeg kommer glad hjem. Arbejdet giver indhold i hverdagen, og jeg har det godt med mig selv. Det er tilfredsstillende at have job, og jeg føler, jeg har fortjent at få løn – sådan har jeg det bestemt ikke, når jeg modtager ydelse, fastslår Laila, der håber på at jobbet ved Meny kan fortsætte efter nytår.

Birgitte Alm, Jobcenter Assens