Nyheder

De hjalp mig til at tro på mig selv

Efter en skolegang med specialtilbud pga. stærk ordblindhed, symptomer på ADHD, og en dårlig ryg, var Mathias Jæger klar til arbejdsmarkedet med et fleksjobbevis i hånden. Trods en intensiv jobsøgning med støtte fra Jobstafetten i Jobcenter Assens, skete der ingenting. Men efter to år var der pludselig bud efter den unge pedelmedhjælper hele tre gange på samme dag. Det var helt vildt, fortæller Mathias Jæger jublende, for blandt de tre tilbud, var også drømmejobbet.

Med jobbet på plads, er der også andre drømme, der kan realiseres. Min forlovede og jeg har været sammen i 4 år, og nu har vi råd til at få vores eget sted at bo, fortæller 24-årige Mathias Jæger. Vi drømmer også om børn på sigt, og den drøm er mere realistisk, når økonomien også er der til det, bemærker den unge mand fornuftigt.

Mine hænder kan jeg godt bruge

Jeg havde en svær start i skolen, fortæller 24-årige Mathias Jæger fra Haarby. Som stærkt ordblind og med symptomer på ADHD var det svært at være stille, og efter nogle år fik mine forældre og jeg at vide, at hvis jeg ikke selv gik ud, ville de smide mig ud. Når man ikke kan følge med og har svært ved at sidde stille, har der nok været lidt bøllestreger, smiler han skævt. Mathias fortsætter skolegangen på heldagsskole, efterskole for børn med særlige behov, STU (særligt tilrettelagt uddannelse) og sidst produktionshøjskole, hvor han tager en EGU som pedelmedhjælper. Det kan godt være, jeg er ordblind, men mine hænder kan jeg godt bruge, understreger Mathias. I mellemtiden var ryggen også begyndt at drille, så Mathias blev afklaret til at fleksjob med 30 timer/uge og 50 % effektivitet. Det betyder jeg kan bruge dobbelt så lang tid på en opgave, som mine kolleger, uddyber Mathias. Med fleksjobbet i hånden var den unge mand klar til arbejdsmarkedet, og han kom i Jobstafetten ved Jobcenter Assens for at få hjælpe til jobsøgningen.

Der skete ikke noget… og så kom Corona oveni.

Jeg mødte Christian Greve i Jobstafetten, og han rådede mig til at køre rundt med CV og uopfordrede ansøgninger til alle skoler i området, husker Mathias. Det gjorde jeg, men der skete ikke rigtig noget. Vi rettede CV’et til, og jeg prøvede endda at lave en lille film, hvor jeg præsenterede mig selv – ingen jobåbninger. Jeg var i praktik ved Moth Service i Haarby, hvor de gerne ville bruge mig, men det var opgaver med 4 timers havearbejde ad gangen, og det kunne ryggen ikke holde til. Vi prøvede andre opgaver, men det gik desværre ikke, og så gik jeg derhjemme igen… Og så kom Corona, husker Mathias tilbage med et stort suk. Jeg fortsatte jobsøgningen og tjekkede alle jobopslag hjemmefra, imens jeg fastholdt kontakten med Christian Greve. Min forlovede, Nadia, har samtidig hjulpet med papirer og når noget skulle læses og skrives. Jeg mistede modet flere gange, og kunne bare ikke køre ud med flere CV’er, men både Nadia, og Christian Greve blev ved med at opmuntre mig; Du kan godt, det rigtige job er derude.

En sindssyg dag

Pludselig en onsdag for halvanden måned siden fik jeg - ikke kun et - men hele tre jobtilbud samme dag, erklærer Matias med et stort smil. Det var altså en helt sindssyg dag. Først blev jeg tilbudt et job som chauffør, hvis jeg kunne få et trailerkort. Jeg nåede faktisk at snakke med jobcentret, der var positive overfor at hjælpe mig med trailerkortet. Så blev jeg ringet op af Moth Service, der havde slået sig sammen med en anden virksomhed, og nu kunne tilbyde mig noget tømrerarbejde – det var jo også spændende, smiler Mathias. Og imens jeg tænkte over, hvilket tilbud, der passede mig bedst, blev jeg ringet op af Ådalskolen i Bellingebro, der simpelthen tilbød mig drømmejobbet som pedelmedhjælper.

Ådalskolen havde gemt mit CV helt fra de allerførste jeg havde været rundt med, og inviterede mig til samtale næste formiddag. Om eftermiddagen ringede de og spurgte, om jeg kunne starte i praktik allerede om mandagen. Vi aftalte 4 ugers praktik for at være sikre på, det var et godt match for begge parter - det er meget normalt, forklarer Mathias. Det fungerede fint og skolen kontaktede jobcentret, der sendte en virksomhedskonsulent ud, og vi blev hurtigt enige om en ansættelse pr. 1. november. Jeg er startet med 25 timer/uge, men til næste år kommer der nogle større projekter, og så kommer jeg nok op på 30, stråler Mathias.

Jeg føler mig valgt til

Det er fantastisk at have noget at stå op til, svarer en synligt glad Mathias, da han bliver spurgt, hvad det betyder for ham at have fået jobbet. Jeg glæder mig hver dag til at stå op og komme afsted. Her er rigtig rart at være, og jeg har gode kolleger. Og så kan jeg mærke de vil mig. Jeg føler mig valgt til, og det er ikke en følelse jeg har haft mange gange i mit liv, så det er vanvittigt fedt, stråler han. Jeg er super taknemmelig for den støtte, jeg har fået fra både min forlovede og Christian Greve i Jobstafetten, fastslår Mathias. De har fået mig til at tro på mig selv, slutter han med et stort smil.

Birgitte Alm, Jobcenter Assens