Nyheder

Det er vigtigt, man også selv tager et ansvar

Da den nu 60-årige Niels Lyngbakke røg alvorligt ned med stress for anden gang indenfor 2 år, var han ved at miste modet på arbejdsmarkedet. Men en lidt overraskende ADHD-diagnose, et fantastisk forløb ved Jobcenter Assens og den helt rigtige arbejdsplads fik ham på andre tanker. Jeg føler mig super heldig, stråler Niels Lyngbakke, der i dag er ansat 12 timer/uge ved Egeskov Slots museumsafdeling.

Jobbet på Egeskov er en gammel drøm, der går i opfyldelse, fortæller Niels Lyngbakke med et stort smil. Jeg er uddannet automekaniker, og har altid interesseret mig for mekanik - især det, der kan flyve. Og i Museumsafdelingen er jeg sammen med andre, der nørder med de samme interesser, bemærker han med et glimt i øjet - her foran veteranmuseets helikopter.

Der har altid været fuld knald på mig

Jeg har altid haft damp i kroppen, og det har drillet mig og givet mig mange øretæver i livet, starter 60-årige Niels Lyngbakke sin fortælling. Mine tidligere kolleger sagde lidt grinende, at jeg kunne løbe på væggene, for jeg var altid lidt ekstra på farten for at brænde krudtet af. Når jeg ikke kunne brænde krudtet af, kom det ud på en anden måde, så folk har også oplevet mig meget temperamentsfuld, fortæller Niels eftertænksomt. Dampen har også medført fuld knald på fritiden, hvor jeg bl.a. har sprunget en del i faldskærm, men måtte desværre stoppe pga. brækket fod. Jeg har også et par diskusprolapser, som jeg holder i ave med fitness tre gange ugentligt, og det bliver jeg ved med, fastslår Niels energisk.

Chefen manglede forståelse for, at ting tager tid

I 2014, hvor jeg var ansat på et reservedelslager, faldt jeg ned fra en stige og brækkede min hofte. Der var ikke den store forståelse for, at jeg lige skulle komme mig, for der var en på vej på barsel, og jeg blev presset til at komme tilbage lidt for hurtigt. Et halvt år senere blev jeg sygemeldt med stress, og det tog mig yderligere et halvt år at komme mig, plus 4 måneders gradvis tilbagevenden. Min chef spurgte hele tiden, hvornår jeg kunne komme på fuld tid, og det pressede mig unødigt og ødelagde fuldstændig min tillid til ham, forklarer Niels alvorligt. Jeg kæmpede for at hænge sammen, men i februar 2017 gik jeg ned igen med et ordentligt brag. Jeg sad pludselig midt i en telefonsamtale på jobbet, og kunne hverken snakke eller gå, og jeg blev akut sygemeldt af min læge.

ADHD-diagnose som 59-årig

Via mit forsikringsselskab fik jeg en stresskonsulent, der fulgte op på mig hver uge. Samtidig betalte de psykologhjælp og lønsikring. Da psykologen stoppede fik jeg et forløb ved en psykiater, som efter et par samtaler spurgte, om jeg nogensinde var blevet screenet for ADHD. Jeg fik diagnosen som 59-årig, og sammen med den fulgte en medicinering, der giver mig støtte til at stoppe op og styre temperamentet. Samtidig har jeg haft en fantastisk beskæftigelsesrådgiver i jobcentret, Emine Belek. Hun har favnet mig på en måde, der har overrasket både mig og den bisidder, jeg har haft med fra fagforeningen. Jeg kan ikke rose hende nok for den måde, hun både har været forstående og givet mig plads.

Jeg kom selv med idéen

Forsikringsselskabet har en 2 års grænse for lønsikring, så jeg kom selv og sagde, at nu ville jeg altså afprøves i en praktik. Emile Belek og jeg vidste begge, at der var skånehensyn i forhold til både ADHD, diskosprolapser og kognitive skader efter depressionerne, så hun bad mig gå hjem og tænke over, hvad det var, jeg kunne tænke mig. Da vi mødtes igen, hvad hun indkaldt en virksomhedskonsulent, Marlene Ollerup. Selvom Marlene selv havde ideer med til mødet, var hun helt klar, da jeg fortalte, jeg bl.a. gerne ville på Egeskov Slot. Hun ringede til Egeskov og fik kontakt med Peter Bundgaard, som gerne ville starte en praktik.

Vores greve plejer at sige, at alle på Egeskov er ansat pga. deres empati, for vi er afhængige af, at folk kan begå sig blandt publikum. Han anerkender ofte sine medarbejdere, og har været rigtig god til at ansætte en masse ildsjæle, refererer leder af Museumsafdelingen, Peter Bundgaard tv. Det er en fantastisk rar arbejdsplads, hvor folk bekymrer sig om hinanden og giver plads, supplerer Niels Lyngbakke th.

Niels har været god hele vejen

Vores generelle holdning her på Egeskov er, at alle skal have en chance og vi har mange, der får muligheden for en arbejdsprøvning hos os, fortæller Niels’ daglige leder, Peter Bundgaard. Jeg fik i efteråret et opkald fra Jobcentret om en afprøvning af Niels, der var uddannet mekaniker og kunne lidt af hvert. På daværende tidspunkt var vi ved at lukke ned for vinteren, så det var et fint tidspunkt at starte en praktik, hvor vi ikke kendte omfanget af Niels’ ressourcer, husker Peter Bundgaard. I starten har Niels været en bonushjælp – en hjælp vi har været glade for, men ikke noget vi har baseret hverdagen på. Niels faldt rigtig fint ind, og på Egeskov er det en fordel at kunne lidt af hvert til de meget forskellige opgaver, vi har, smiler Peter Bundgaard. Vi har hele tiden haft en aftale om, at Niels skal sige fra, og kollegerne ved, at hvis det sker, så er det ok. Og så er opgaverne tilrettelagt, så jeg kan nå dem – eller afslutte dem med en kollega, supplerer Niels.
Niels har været god hele vejen, fastslår Peter Bundgaard, så da jeg havde en seniormedarbejder, der måtte stoppe pga. sygdom, passede hans timetal perfekt ind. Det er altid en ekstra glæde at kunne afslutte et godt forløb med at tilbyde en ansættelse, smiler han lunt.

Det har bare fungeret hele vejen rundt

Vi er landet på et fleksjob på 3 x 4 timer/uge, fortæller Niels. Jeg giver den gas i de 4 timer, og så er jeg godt brugt bagefter. Men jeg kører på arbejde med et smil – og det sidder der endnu, når jeg kører hjem, erklærer han strålende. Det, der har gjort forskellen for mig er, at alt bare har passet sammen – Jobcentret, Egeskov, mit forsikringsselskab og så min kone, der har været, og stadig er, en stor støtte.
Jeg mener, det er vigtigt, at man tager et medansvar, for at tingene kan lykkes i sådan et forløb. Jeg har selv sørget for at ringe til læger osv, sagde selv til, da jeg var klar til afprøvning, og havde input til, hvad jeg kunne tænke mig på arbejdsmarkedet. Det har i hvert fald virket for mig – og jeg føler mig bare super heldig her på mit Egeskov, slutter en storsmilende Niels Lyngbakke.

Birgitte Alm, Jobcenter Assens