Nyheder

Det var vigtigt, at jeg ikke følte mig presset

Efter knap 4 års sygemelding med depression, er 42-årige Heidi Olsson fra Aarup blevet raskmeldt og ansat i en vikar stilling på plejecenter Holmely, hvor hun også var i praktik som en del af et jobafklarings forløb. Jeg havde det virkelig dårligt, og havde mistet troen på mig selv, da jeg startede i praktikken. Men jeg er blevet mødt med tålmodighed og nogen, der troede på mig fra alle sider, og det var det, der skulle til, erklærer en glad Heidi Olsson.

Holmely er en fantastisk, rummelig arbejdsplads, fastslår 42-årige Heidi Olsson (tv), der efter knap 4 års sygemelding blev raskmeldt til en vikarstilling på praktikstedet. Vi griner meget i hverdagen, og det er godt for arbejdsmiljøet, supplerer teamleder på Holmely, Annemarie Havndrup (th). Alle skal have en chance, og det har været fantastisk at følge Heidis udvikling, tilføjer hun.

Jeg var slet ikke klar første gang, vi prøvede en praktik

Det var ikke første gang, jeg stod ansigt til ansigt med en depression, da jeg blev sygemeldt december 2015, fortæller Heidi Olsson, der daværende var forholdsvist nyuddannet SOSU-assistent. Det har nok været medvirkende til, at det tog så lang tid at komme ovenpå, og den første periode af sygemeldingen står ikke så klart for mig, konstaterer hun alvorligt. Efter en periode med kontakt forløb i Jobcentret, forsøgte vi i 2016 en afklarende praktik på De Gamles Hjem. Jeg fik det hurtigt dårligt igen, da jeg slet ikke var klar.

Jeg fik hjælp gennem sundheds systemet, og sideløbende havde jeg nogle forløb på Jobcentret, bl.a. noget træning i Assens. I oktober 2017 blev jeg visiteret til et jobafklarings forløb. På det tidspunkt var der gået så længe, at jeg var blevet rigtig bange for, at jeg ikke blev klar til arbejds markedet igen. Men det ville jeg rigtig gerne, tydeliggør Heidi alvorligt. Så det var med stor nervøsitet, at jeg i august 2018 kom til samtale om en ny praktik – denne gang på Plejecenter Holmely i Aarup.

Jeg mødte et menneske i krise

Teamleder på Holmely, Annemarie Havndrup, husker godt den første samtale med Heidi. Hun havde det rigtig skidt, og jeg oplevede at møde et menneske i krise, beretter hun. Jeg havde hørt lidt om hendes sygdoms forløb, og jeg var bekymret for, om hun kunne holde til at komme tilbage til det her fag, for det er et fag, hvor man skal give meget af sig selv, understreger Annemarie Havndrup.

I samarbejde med Jobcenter Assens virksomheds konsulent, Marlene Ollerup, får vi tilrettelagt et forløb med en meget blød start; 2 x 3 timer ugentligt uden assistent opgaver. Målet var at Heidi skulle vænne sig til at være her, uden der også lå et stort ansvar på hende. Samtidig aftalte vi, at hun selv sagde til, når hun var klar til at få opgaver målrettet hendes uddannelse. Heidi har været rigtig god til at mærke efter og tage tingene i opløbet, så de ikke er nået at blive svære, tilføjer Annemarie Havndrup rosende.

Vi holdt fokus på opgaverne

Det første lange stykke tid var det skræmmende og grænse overskridende at komme i praktikken, husker Heidi tilbage. Jeg havde svært ved at føle mig tilpas i rollen. Men det havde ikke noget med stedet at gøre. Det var klart på grund af mit syn på mig selv, og det jeg kunne – eller ikke troede jeg kunne, bemærker Heidi.

Annemarie og jeg har hele forløbet igennem sparret om, hvornår jeg var klar mere, og jeg har selv fået lov til at styre, hvornår jeg var klar til hhv. flere timer og flere assistent opgaver. I den første lange periode, havde vi faktisk mest fokus på opgaverne, for det var her, jeg mærkede, at få en begyndende tro på mig selv tilbage.

Det skal nok blive godt igen

Jeg arbejdede meget på at finde balancen mellem at mærke efter, hvordan jeg havde det – og på ikke at mærke for meget efter, så jeg i stedet fik mig selv overbevist om, at jeg ikke havde det godt, husker Heidi om perioden. Side løbende fortsatte jeg med sundheds faglig hjælp, så jeg fik støtte til at håndtere de følelser, der opstod undervejs. Samtidig med at jeg langsomt fik flere opgaver, erfarede jeg, at jeg kunne meget mere, end jeg selv havde troet.

I begyndelsen af 2019 var jeg blevet fast tilknyttet en beboer, og var begyndt på flere assistent opgaver, og så fulgte det naturligt at komme på FMK-kursus (fælles medicin kort). Det var samtidig med kurset, jeg begyndte at tro på, at det her nok skulle blive godt igen, smiler Heidi.

Kollegerne pressede på for at beholde Heidi

Virksomheds konsulenten, Marlene Ollerup, sagde hele tiden til Heidi; Tag den med ro! Vi har den tid, der skal bruges, husker Annemarie Havndrup. Det var jeg imponeret over, og jeg kunne mærke, at tiden var vigtig for Heidi, så hun ikke fik tilbagefald. I løbet af foråret forsvandt den sidste tvivl om, hvorvidt Heidi ville blive helt klar til at være assistent på fuld tid igen, og tiden henover sommeren blev brugt på, at Heidi fik en større følelse af sikkerhed i jobbet. Samtidig forlængede vi praktikken til slut september, og begyndte forsigtigt at snakke om rask melding pr. 1. oktober.

Kollegerne havde været omkring mig og sige, at hvis vi fik en åbning, så skulle jeg tænke på Heidi, for de ville rigtig gerne beholde hende på Holmely, og jeg forstår dem godt, smiler Annemarie Havndrup. Heidi er en super assistent, og hun har en rolig personlighed, der ligesom får tingene omkring hende til at glide. Så da vi fik mulighed for at ansætte en 25-timers afløser i ½ år, var hun naturligvis straks i mine tanker. Der er ofte mulighed for ekstra vagter ved sygdom og ferie, hvis Heidi har lyst og mulighed for det, kan hun tage flere timer. Og så håber vi da at der opstår mulighed for at beholde hende meget længere, slutter Annemarie Havndrup, og sender Heidi et varmt smil.

Jeg føler mig værdifuld igen

Det betyder utrolig meget for mig, at jeg er nået her til, og mit selvværd er godt på vej tilbage, understreger Heidi. Følelsen af ikke at kunne bidrage til samfundet gjorde, at jeg ikke følte mig noget værd. Nu føler jeg mig værdi fuld igen – også over for min familie. Mor kan godt, understreger hun strålende med sin genfundne styrke. Det har gjort en kæmpe forskel for mig, at jeg hele forløbet igennem er blevet mødt af nogen, der troede på mig. Først og fremmest er jeg dybt taknemmelig for min mands støtte. Han har gjort alt for at give mig tid og ro til at komme mig. Holmely har også betydet rigtig meget for mig. Det er virkelig en dejlig arbejds plads med kolleger, der er fantastisk rummelige. Og så at jeg fik den tid, der skulle til, så jeg ikke følte mig presset, slutter Heidi med et smil, der når øjnene.

Birgitte Alm, Jobcenter Assens