Nyheder

Elektrikersvend med topkarakterer og hædersmedalje talte ikke dansk for blot 5 år siden

Brasilianske Luiz Lyra forlod sit job som politibetjent i Rio, og fulgte sin kone til Danmark i 2014. Det første år måtte han gå hjemme og vente på at familiesammenføringen gik igennem, da han som 23-årig var for ung i forhold til lovkravene. Hans svigermor tog fat i Anders Schmidt fra El-Flex i Glamsbjerg og bad ham give svigersønnen en chance, og da Luiz fik den, beviste han for alle, at det var fuldt fortjent.

Jeg kunne kun sige ”hej” og ”tak for mad” på dansk, da Anders tog mig ind som arbejdsmand i El-Flex, fortæller Luiz Lyra (th) med et stort smil til Anders Schmidt (tv), der har fastansat Luiz, efter han d. 17. januar 2020 blev udlært elektriker med hædersmedalje.

Fortrød lidt i starten

Jeg må indrømme, at jeg i starten fortrød lidt, at min kone havde lokket mig til Danmark, smiler 29-årige Luiz. Der var stor kontrast fra mit liv som betjent i Rio til det år, jeg gik derhjemme i Glamsbjerg og tjekkede min mailboks for at se, om mine papirer snart gik i orden. Men da jeg startede ved El-Flex, begyndte mit rigtige liv i Danmark, og nu er jeg meget glad for valget, tilføjer han hurtigt.

Jeg gik til Lær Dansk sideløbende med arbejdet ved EL-Flex, men det lærte jeg ikke lige så meget af, som jeg gjorde ved at arbejde sammen med mine kolleger, der tog virkelig godt imod mig.
Luiz og Anders Schmidt (indehaver af El-Flex) bliver hurtigt enige om, at der er et godt kammeratskab i firmaet, nærmest som en familie, der passer på hinanden. Efter et år syntes Anders, at jeg skulle i voksenlære som elektriker, og så blev jeg tilmeldt skolen, husker Luiz.

Brugte Google Translate

Jeg var ikke helt sikker på, at jeg var klar til skolen, da jeg startede, fortæller Luiz med lidt accent, og bemærker med et kækt smil, at accenten er en del af hans charme. Jeg stolede ikke på, at jeg var god nok til mit nye sprog endnu. Men jeg læste uddannelsesplanen godt igennem, og forberedte mig forud for timerne ved at læse foran med hjælp fra Google Translate, så det gik godt nok, fortæller han beskedent. Arbejdsgiver, Anders Schmidt tilføjer stolt, at Luiz fik 7-taller det første år. Så kom sproget kom på plads, og han fik ikke under 10 siden da.

På hjemmefronten blev Luiz sideløbende far til to børn, der i dag er 2 og 4. De sov ikke så meget, da de var små, så når jeg alligevel var vågen, kunne jeg jo lige så godt læse, bemærker Luiz. Anders Schmidt supplerer; du tog da også jagttegn det første år. Nåh ja, det var den første bog, jeg læste på dansk, ler Luiz. Den var god, for der stod en masse om dyr og natur i den, bemærker han, og han og Anders Schmidt griner begge to indforstået. I det hele taget kan den gode kemi mellem de to tydeligt mærkes, når de konstant laver pingpong og jokes med hinanden.

Vi er nok ikke særligt pædagogiske

Da Luiz startede ved El-Flex og kun kunne sige ”hej” og ”tak for mad” på dansk, var de øvrige ansatte da lidt skeptiske, fortæller indehaver af El-Flex, Anders Schmidt, men de kunne hurtigt se, at Luiz var en fin fyr. Det er ikke første gang, vi har været åbne for folk her i firmaet, så de tog godt imod ham. Det er samtidig en branche, hvor man får at vide, hvis man er en klovn. Det er måske ikke så pædagogisk, men det er da til at forholde sig til, erklærer Anders Schmidt, og Luiz nikker samtykkende.

Men vi snakker også gerne om, hvordan vi har det, og det er helt sikkert noget jeg har lært ved Anders og El-Flex, fortæller Luiz. I perioder har jeg skullet kæmpe lidt ekstra for at holde mig i gang, fx hvis savnet til familien i Brasilien har fyldt. Men der fik jeg en masse hjælp på jobbet og ved min makker, uddyber han. Det er godt at få afløb, hvis man er frustreret over noget. Så sparer man også pengene til en psykolog, tilføjer han og skæver til Anders, hvorefter de griner højt igen.

Det er den medalje, jeg har kæmpet hårdest for

Fredag d. 17. januar 2020 blev Luiz færdig som elektrikersvend, og han færdiggjorde uddannelsen med El-fagets hædersmedalje. Den får man altså ikke ufortjent, tilføjer Anders, og kan slet ikke skjule sin stolthed over sin ny udlærte svend. Man kan søge den, hvis man er rigtig dygtig til sit fag, og ens virksomhed samtidig er enig i, at man også er en god kammerat – og det er vi bestemt enige i, fortæller Anders Schmidt.

Jeg har fået 100-vis af medaljer før, oplyser Luiz, der har det sorte bælte i Brasiliansk Jiu-jitsu. Men denne her er den, jeg har kæmpet hårdest for. Min kone er også meget stolt af mig, stråler han. Jeg forstår godt, at jeg skal bevise, jeg hører til i Danmark for at få permanent opholdstilladelse, så nu håber jeg svendebrevet hjælper lidt, når jeg søger næste gang, slutter Luiz Lyra med et stort smil.

Glad for samarbejdet med Jobcenter Assens

Vi vidste jo, Luiz var en god fyr, men vi kunne ikke have gjort det uden samarbejdet med Jobcenter Assens, fastslår Anders Schmidt. Økonomisk fik vi mulighed for at ansætte Luiz med løntilskud det første år, og der er også et tilskud, når man ansætter en voksenlærling. Men derudover har der været plads til, at vi kunne sætte os sammen og lave papirerne, og det giver altså en god relation, at samarbejdet også er gensidigt, når kontrakten er skrevet under, tilføjer han.

I El-Flex går vi ikke kun ”den nemme vej” med en ren, dansk mandearbejdsplads. Vores nye lærling er faktisk en pige, og det er en stor succes, fortæller Anders Schmidt. Det giver et andet twist i personalegruppen.
El-Flex fik d. 10. januar endvidere Udvikling Assens’ Social Ansvarlig-mærke for 2020 – en hæder der gives til virksomheder, som går længere for det sociale ansvar, end den er pålagt ved lov.

Birgitte Alm, Jobcenter Assens