Nyheder

Jeg bliver glad af at gå på arbejde

54-årige Gitte Danielsen tøver ikke med svaret på spørgsmålet om, hvad det betyder for hende, at hun for nylig blev tilkendt et fleksjob; Det betyder alt for min identitet, erklærer hun storsmilende. Det betyder, at jeg føler mig normal igen, supplerer hun. Jeg har et arbejde, en indkomst, betaler min skat og bidrager med det, jeg kan. Gitte startede d. 1. oktober 10 timer/uge ved Frankfri Blomster, hvor hun også har været i en afklarende praktik.

Det er fantastisk at få lov at arbejde med noget, man elsker, fortæller Gitte Danielsen fra Gummerup, der er glad for have og planter.

Fik revalidering som revisorassistent

Med en baggrund som bl.a. skibskok og værtshusejer har Gitte Danielsen haft masser af tungt arbejde, og ryggen begyndte at sige stop. Efter operationskrævende diskusprolapser i både 2007 og 2008 fik hun i 2009 tilkendt en revalidering, en betalt uddannelse som revisorassistent. Jeg har jo været både selvstændig og kasserer, og så har jeg flair for regnskab, så jeg fik merit og kunne tage uddannelsen på 3 år, husker Gitte. Efterfølgende fik jeg job som bogholder i et tømrerfirma et par år, men ryggen var stadig et problem.

Jeg fik et chok, da min sygedagpengesag blev lukket

Jeg blev sygemeldt med smerter, og der gik 1½ år med bl.a. en tur omkring smerteklinik, som i 2015 mente jeg burde have et fleksjob. Men jeg kom tilbage i jobcentret til et sagsbehandlerskifte, og den nye sagsbehandler vurderede anderledes. Hun fokuserede bl.a. på at mine rygsmerter var stationære, og afgjorde der ikke var forlængelsesmuligheder af mine sygedagpenge. Og så blev sagen blev lukket. Jeg var helt i chok og ankede selvfølgelig, men Ankestyrelsen fastholdt jobcentrets afgørelse. Jeg oplevede at stå i en fastlåst situation; for syg til at søge job – for rask til at være sygemeldt, og det pressede mig helt vildt, fortæller Gitte alvorligt.

Blev ved til jeg væltede

For at fastholde en indtægt, blev Gitte selvstændig som værtinde ved Køng Forsamlingshus. Her stod hun for madlavning til både fester og ud af huset, men ryggen kunne ikke holde til det. Kommunen godkendte det ikke som lønnet arbejde, og så kunne jeg ikke genoptjene retten til sygedagpenge, fortæller Gitte ærgerligt. I stedet tog hun et fuldtidsarbejde som bogholder i et brolæggerfirma. Jeg holdt nok fast længere, end jeg burde, fordi jeg var bange for, hvad der skulle ske, hvis jeg stadig ikke var berettiget til sygedagpenge. Efter 7 måneder brød både ryggen og psyken sammen, og jeg blev sygemeldt med angst og svær depression.

Følte mig rigtig godt behandlet

Tilbage i jobcentret fik jeg beskæftigelsesvejleder, Henrik Holst, og han så mig med det samme, husker Gitte taknemmeligt, og uddyber; Jeg følte mig godt behandlet som et voksent, selvtænkende menneske, hvor problemet ikke var at jeg ikke ville arbejde, men at jeg ikke kunne. Den første periode gik med at Henrik lyttede til mig, for jeg var for sårbar til at kunne andet. Han holdt fast i kontakten telefonisk, mens jeg var henvist til psykiater i Assens. Sideløbende tilbudt jeg jobcentrets kursus, Angsthåndtering. Selvom jeg nok ikke var helt klar til at tage imod indholdet, fik det mig op af sengen og ud af døren i samvær med andre mennesker, husker Gitte med et lille smil.

Vi kørte heldigvis videre i samme spor

Der gik et halvt år, og jeg begyndte at få ro på igen, fortsætter Gitte sin fortælling. Jeg fik et dyk, da jeg blev registreret som langtidssygemeldt, og dermed fik en ny beskæftigelsesrådgiver, Emine Belek. Angsten for at Emine skulle lukke sagen sad i mig i de første samtaler, men efter nogle gange, jeg kunne også selv mærke, at hun kørte videre i samme spor, fortæller Gitte. Psykiateren vurderede jeg var klar til praktik, hvis det var noget, jeg selv var med til at finde og ikke følte mig presset i, så Emine inviterede en rigtig sød virksomhedskonsulent med til en af samtalerne. Vi snakkede om, hvad der kunne være godt for mig, og da jeg er glad for have og planter, havde jeg selv snakket med Claus Oldenborg ved Frankfri Blomster. Der kom jeg i praktik fra 1. oktober sidste år.

En fantastisk arbejdsplads

Frankfri Blomster er et kanon sted at være, stråler Gitte, der pr. 1. oktober blev ansat i sit første fleksjob. Der er skiftende arbejde efter årstiderne, alt fra salg af nytårsfyrværkeri, plantehotel med vinterophold for store planter og hele forårs- og sommerperioden med salg af planter – det hele suppleret med nogle administrative opgaver. Vi har afprøvet mig i op til 15 timer pr uge, men der var jeg helt ødelagt, så det endte på 10 timer/uge, hvor der stadig er plads til livskvalitet efter arbejdstid, smiler hun.
At jeg har fået tilkendt fleksjobbet betyder alt for mig, for nu kan jeg slappe af og slippe usikkerheden. Der er ikke lige pludselig en lov, der gør man lukker for mit livsgrundlag. Det er blevet anerkendt, at jeg ikke kan arbejde fuld tid, og jeg er økonomisk uafhængig af min mand igen. Det er en rigtig god følelse. Nu skal jeg i gang med mit nye arbejdsliv, og jeg forventer da at få lidt mere overskud i hverdagen, nu hvor jeg kan slippe angsten igen, slutter en storsmilende Gitte Danielsen.

Birgitte Alm, Jobcenter Assens