Nyheder

Jeg fik chancen for et andet og bedre liv

Forkerte kammerater i knallertalderen blev starten på en kriminel løbebane, som var svær at komme ud af igen, fortæller 28-årige Frej Jepsen fra Assens. Men da kæresten blev gravid satte hun ham stolen for døren; Nu tager du dig altså sammen. Et tip om at slagtermester Leif Laustsen i Assens manglede en lærling, blev vejen til en chance for at virkeliggøre drømmen om at blive slagter, og nu er der også plads til fremtidsdrømmene.

Det er det bedste, der er sket for mig, fortæller Frej Jepsen (tv), som er kommet i voksenlære hos Slagtermester og ejer af Mad med mere i Østergade i Assens, Leif Laustsen (th). Ved siden af forretningen er Leif Laustsen bl.a. formand for FødevareDanmark. Derfor er det endnu vigtigere, jeg har en mand, jeg kan stole på, og som laver det, han skal – og samarbejdet med Frej er rigtig godt, fastslår han.

Svært at undgå tilbagefald

Drengestregerne med de forkerte kammerater blev til biltyverier og andre tyverier, da Frej Jepsen som 15-årig indledte en kriminel løbebane. Pengene skulle bare bruges, og så skaffede man flere, fortæller han. Jeg kom faktisk i slagterlære som 18-årig, men elevlønnen var lav, og så trak de hurtige penge ved siden af. Da jeg røg i fængsel, mistede jeg lærepladsen. I fængsel møder man nye kammerater, der kan nye tricks, som lige skal prøves af. Og hvis man kommer ud og har et ønske om et andet liv, er der ikke meget hjælp at hente, for man får ikke rigtig hjælp til at etablere sig. Så er det meget let at ryge tilbage i gamle vaner.
Jeg har været sammen med min kæreste i 5 år, og hun har længe prøvet at få mig på ret køl, men det var først da hun blev gravid i 2019 og satte mig stolen for døren, at det gik op for mig, at nu var det alvor, fortæller Frej. Sammen med kæresten Julie fik han i februar sønnen Vidar.

Endelig en der lyttede til mig

Jeg har været en del på kontanthjælp, og med min baggrund har jeg været vurderet aktivitetsparat, hvilket betyder der ikke er så meget pres på at komme i job. Jeg har da været i praktikker, mens jeg var tilknyttet Ungeenheden, men jeg oplevede ikke rigtig, at de lyttede til, hvad jeg gerne ville. Men det gjorde virksomhedsambassadør i Jobcenter Assens, Anja Madsen. Jeg havde fået kontakt til en slagterlæreplads i Erritsø ved Fredericia. Jeg snakkede med Anja om afstanden kombineret med, jeg ikke har kørekort, og vi vurderede det ville blive svært at fastholde. To dage senere ringede hun igen – hun havde hørt Slagtermester Leif Laustsen i Assens manglede en voksenelev, og opfordrede mig til at tage ned og snakke med ham hurtigst muligt. Jeg var noget nervøs, husker Frej tilbage med et smil, for jeg har jo en fortid, og hvad mon der ville blive sagt til det?

Du får ét skud i bøssen

Slagtermester Leif Laustsen har 30 års jubilæum til oktober og han har haft omkring 40 slagterelever igennem tiden. Heraf 10 der havde brug for en ekstra chance af den ene eller anden grund. Jeg havde faktisk lige sagt farvel til en elev, som jeg havde kæmpet for at hjælpe, men han formåede ikke at udnytte den chance, han fik, fortæller Leif Laustsen ærgerligt. Så jeg var skuffet og nåede lige at tænke aldrig mere. Men Frej stod der og var virkelig oprigtig, idet han sagde; jeg har siddet det inde jeg skal, har taget min straf og jeg skal være far lige om lidt. Jeg sagde til ham, at han havde ét skud i bøssen for at vise, han ville det her. Og det har han vist mig fra dag et.
Frej er noget af det bedste, der er sket for mig herude bagved i slagteriet. Jeg har fået en dygtig mand, jeg kan stole på, og som laver det, han skal. Jeg har et super dygtigt personale i hele forretningen, men man har nok ikke helt den samme kontakt, som når vi står herude sammen – bare os to, og vi arbejder rigtig godt sammen, understreger Leif Laustsen.

Når man giver folk en chance, skal det være uden forbehold

Ved siden af forretningen er Leif Laustsen bl.a. formand for FødevareDanmark og Slagterfagets Fællesudvalg, så han kan ikke være i forretningen hele tiden. Jeg holder morgenmøde med alle medarbejdere hver morgen 7.30, for det er vigtigt med et højt informations niveau om opgaver og forretningen, for at alle ved, hvad de skal.
Vi har også en bog med det, vi skal nå de forskellige dage, og vi ved hele tiden et par dage frem, hvad vi skal, supplerer Frej. - Ja, han er faktisk allerede den, der kan minde mig om ting, vi lige skal huske, hvis jeg har overset noget, bemærker Leif Laustsen, synligt stolt af sin nye elev. Frej møder før tid hver dag og kommer altid i højt humør. Vi har en god humor sammen og snakker om alt. Jeg hjælper gerne Frej med at rydde lidt op i fortiden, for jeg vil gerne vise ham, han er en mand, jeg gerne investerer i. Men ellers rører vi ikke fortiden. Når man giver folk en chance, skal det være uden forbehold, og Frej er jo taknemmelig og tager imod, erklærer Leif Laustsen.

På mine lange arbejdsdage, er jeg med i butikken om eftermiddagen, og her har jeg også bare super gode kolleger, smiler Frej – her omkredset af Anja og Carina.

Det kunne faktisk ikke gå bedre

Frej Jepsen er super glad for sin læreplads – og sit nye liv. Jeg fik simpelthen den rigtige chance på det rigtige tidspunkt, erklærer han. Nu laver jeg noget, jeg er glad for hver dag. Leif er en rigtig god mester. Han kommer med klare udmeldinger, og vi taler åbent sammen. Det er til at forholde sig til. Han er rigtig god til at lære fra sig, og vi har lige haft besøg fra skolen, der var imponerede over hvor bredt, jeg får lov at være med, for det giver en god forståelse for hele slagterfaget.
Jeg er begyndt at have drømme om fremtiden; uddannelse, job, hus, bil og gerne flere børn. Det er altså lidt nemmere at tænke på fremtiden, når ens liv er stabilt, slutter en meget glad Frej Jepsen.

Birgitte Storm Alm, Jobcenter Assens