Nyheder

Jeg kan godt arbejde samtidig med, jeg søger drømmejobbet

Da David Mikkel Pedersen afsluttede sin uddannelse som kemiingeniør, var der ikke den samme mangel, som da han begyndte. I stedet for at gå ledig, har han aktuelt arbejde som tømrer – og han har fra starten været åben omkring, at han er jobsøgende. Jeg ved jo ikke, hvornår ingeniørjobbet kommer, så indtil da må jeg lave det, jeg kan, erklærer den 32-årige ingeniør fra Vissenbjerg.

David Mikkel Pedersen blev bl.a. uddannet som kemiingeniør, fordi der var gode jobmuligheder – men det ændrede sig i uddannelsestiden. Jeg får at vide, at jeg mangler erfaring, men det er jo svært at skaffe uden et job, bemærker han.

Fra håndværker til akademiker

Som uddannet tækkemand havde David Mikkel Pedersen et ustabilt arbejdsliv med bl.a. sæsonansættelser, og det var han rigtig træt af. Over et spil skak med en kammerat, blev beklagelserne forvandlet til en plan om at tage en ny uddannelse som ingeniør. Min kammerat er selv ingeniør, og han anbefalede mig at gå samme vej, husker David Mikkel tilbage. Jeg var da i tvivl, om jeg kunne, for jeg havde jo taget en håndværksuddannelse og manglende bl.a. en studentereksamen. Men det skulle prøves.
Jeg kiggede på, hvilke retninger der gav bedst jobmuligheder, og kombineret med en stor interesse for naturfag, faldt valget på kemiingeniør. Inden jeg kunne starte på Ingeniøruddannelsen på det Tekniske Fakultet, skulle jeg tage Ingeniørernes Adgangskursus, som svarer til at tage gymnasiets vigtigste fag med eksamen på alle niveauer - på blot et år. Som færdiguddannet kemiingeniør troede jeg klart, at der var et job lige om hjørnet. Nu er det sådan at alle akademikere skal kæmpe lidt for det første job, for mange arbejdsgivere ønsker man kommer med erfaring. Men jeg var ikke forberedt på, at der dels var færre jobåbninger – dels flere om buddet. Og oveni kom Corona nedlukningen.

Aktiv Jobsøgning var en god oplevelse

Efter et par måneders ledighed fik jeg en 4 måneders ansættelse til at lave et projekt i den virksomhed, hvor jeg havde været i uddannelsespraktik. Da jeg kom retur til jobcentret, blev jeg opkvalificeret med en projektlederuddannelse, da det ville give mig flere jobmuligheder. Efterfølgende fik jeg et nyt vikariat gennem et vikarbureau, men det førte desværre heller ikke en fastansættelse med sig.
Jeg har hele tiden søgt bredt og målrettet, og er meget selv disciplineret og god til at holde dampen oppe. Men når man sidder derhjemme, og det vælter ind ad døren med afslag, hvis man overhovedet får et svar på sin ansøgning, så tror jeg uanset hvad, at man får svært ved at holde begejstringen oppe alle dage.
Da jeg kom på tilbuddet Aktiv Jobsøgning, vidste jeg det meste om jobsøgning i forvejen. Men det var godt at få genopfrisket, og det er altid rart med faglig feedback, og det synes jeg underviser, Anne Sofie Fraenkel, gjorde rigtig meget ud af. Jeg kunne måske have ønsket mig noget mere om uopfordrede ansøgninger, for der ligger den største udfordring for mig, men samlet set var det en god oplevelse. Det har under alle omstændigheder givet mig noget netværk, og det er en kontakt, jeg stadig holder fat i.

Det er nemmere at få et job, når man er i job

Det ikke er sjovt at tage 5 års uddannelse for at ende tilbage i on-and-off ansættelser, indrømmer David Mikkel. Samtidig er jeg opdraget med sunde værdier. Jeg synes ikke, det kan være rigtigt, når jeg kan arbejde, at jeg bare skal gå og vente på, at det rigtige job dukker op; heller ikke selvom om jeg gør alt, hvad jeg kan for at finde det. Så må jeg tage det arbejde, jeg kan få indtil da. Det er nok også nemmere at få et job, når man er i job, for man kan hurtigt virke uinteressant med for mange huller i CV’et, pointerer han. Derfor har David Mikkel gennem sit netværk søgt - og fået - et job som tømrer. Allerede ved samtalen var jeg helt åben omkring, at jeg ville søge ingeniør- og projektlederjobs ved siden af, men de har fastansat mig alligevel, smiler han. Arbejdet holder mig i gang – og selvom der er mindre tid til jobsøgning, så får jeg faktisk søgt næsten lige så mange jobs, som da jeg var ledig, slutter David Mikkel Pedersen.

Birgitte Alm, Jobcenter Assens