Nyheder

Nu glæder jeg mig til at stå op om morgenen

43-årige Troels Eliassen fra Aarup havde skærmet sig selv mod modstand ved at give op, og modtaget kontanthjælp det meste af sit voksne liv. Men sidste sommer startede han i praktik ved Johan Oelke og Rensespecialisten i Harndrup. Den dedikerede virksomhedsejer fik overbevist Troels om, at de skulle samarbejde med jobcentret og holde fast i de gode ting. Efter otte måneder blev Troels bevilget et fleksjob med fastansættelse hos Rensespecialisten, og nu ser hans liv helt anderledes ud.

Jeg har fået et job det rigtige sted, erklærer Troels Eliassen (th), der har modtaget kontanthjælp i over 20 år. Nu er Troels blevet fastansat i et fleksjob hos Johan Oelke (tv), der ejer Rensespecialisten, og der er ingen tvivl om, at det gode forhold mellem Troels og Johan har en stor betydning. Rensespecialisten beskæftiger sig professionelt med rens, pleje og vedligehold af gulve og facader og dækker hele norden.

Så kan det også være lige meget

Jeg blev næsten udlært maler, starter 43 årige Troels Eliassen fra Aarup sin historie. Den unge mand blev kæreste med en pige i den virksomhed, hvor han var i lære, og da forholdet brast, gav han op. Så kunne det også bare være lige meget det hele, tænkte jeg dengang. Den følelse af, at det bare kunne være lige meget, når han blev mødt med modstand, har fulgt Troels siden - og modstand har der været nok af. Jeg blev kørt ned af en lastbil, hvor jeg fik skubbet to ryghvirvler, og smerterne har været medvirkende til, at det har været svært at fastholde jobs. Ud over problemerne med ryggen, lider Troels ofte af hovedpine og så har han sukkersyge. Jeg har tidligere haft sporadiske ansættelser, men de seneste 15 år, har jeg været ledig, fortæller han.

Havde svært ved at stole på jobcentret

Troels og Johan møder hinanden ved et tilfælde, og til trods for at Troels ærligt fortæller, at det med at have et fast arbejde ikke er noget, han kan få til at fungere, får Johan et godt indtryk af ham. De får muligheden for at starte en praktik op i Johans virksomhed, Rensespecialisten i Harndrup. I starten var der mange sygedage, og når virksomhedskonsulenten, Carsten Degnebolig, kom til opfølgning, blev Troels væk, husker Johan Oelke. Jeg talte med Troels om, at Carsten faktisk ville ham noget godt, og at hvis vi skulle videre, var han nødt til at samarbejde.

Jeg har haft så mange forskellige sagsbehandlere, indskyder Troels, og det var som at starte forfra hver gang. Jeg har været i flere praktikker, og så var jeg alligevel ikke beskrevet eller afklaret bagefter. Jeg flyttede kommune for 15 år siden, og jeg troede, de havde afklaret mig til et fleksjob, men papirerne var blevet væk, for det stod i hvert fald ingen steder. Og så mistede jeg troen på dem, forklarer Troels. Men efter Johans opfordring, giver han samarbejdet med virksomhedskonsulent, Carsten Degnebolig, og sagsbehandler, Lene Kobberrød, en chance.

Vi skulle have ryddet op i de dårlige vaner

Troels havde fået lidt dårlige vaner som langtidsledig, og dem skulle han have ryddet op i, bemærker Johan Oelke, mens han sender Troels et skævt smil. Snakken kom for alvor, da nogle manglende bankoverførsler for vægtafgift medførte, at nummerpladerne på Troels bil blev klippet. Uden bil kan Troels ikke komme til Harndrup – og så kunne det bare være lige meget. Og her kunne historien have gentaget sig med en afslutning af praktikken. Men det gjorde den ikke. Jeg snakkede med Jobcentret om der ikke kunne findes en løsning på problemet, så Troels kunne få bilen på hjulene igen, og med en bevilling af et socialt frikort, blev det muligt for ham, fortæller Johan Oelke, der i det hele taget er dybt imponeret over især virksomhedskonsulent, Carsten Degneboligs både professionelle og menneskelige indstilling til Troels. Han gik længere for opgaven, end jeg forventede, bemærker Johan.

Godt med fleksibilitet

Troels begynder at tro på, at der faktisk er nogen, der vil hjælpe ham, og da virksomhedskonsulent, Carsten Degnebolig også selv har diabetes, giver det samtidig anledning til, at de får en god snak om, hvordan Troels kan passe bedre på sig selv. Nu har jeg har fået sådan en måler, der sender besked til min mobil om mit blodsukker, fortæller Troels. De taler også om, at det ikke er realistisk, at Troels kommer til at arbejde fuld tid, men på grund af Corona, kan han ikke blive afklaret på forskellige arbejdspladser. I stedet prøver de godt til med forskellige arbejdsopgaver, dage, tider, timetal osv., og 1. marts bliver Troels, efter effektiv og kompetent sagsbehandling af Lene Kobberrød, tilkendt et fleksjob med 12 timer/uge og 60 % effektivitet på grund af hans skånehensyn. Jeg styrer lageret og klargør og reparerer maskiner, fortæller Troels. Jeg arbejder bedst efter en liste med opgaver, og så har vi en fleksibel aftale omkring arbejdstiden, der betyder at hvis jeg har hovedpine en dag, kan jeg komme en anden i stedet – det fungerer rigtig godt for begge parter.

Vi skal bruge vores ressourcer på hinanden

Jeg kan godt lide mennesker, og jeg mener, at man som virksomhedsejer har fået en ressource betroet, fortæller Johan Oelke, som har flere gode erfaringer med at tage folk ind, der har brug for lidt mere luft og tryghed på en arbejdsplads. Vi skylder hinanden i samfundet at bruge de ressourcer, vi har, på hinanden, uddyber han. For en mindre virksomhed er det, at arbejde med mennesker, også en mulighed for at udvikle sig som leder, og det betyder meget for mig. Der er jo andet end bundlinjen, der tæller. Men når det lykkes er det jo også en total win for mig og virksomheden, for jeg får en rigtig god ressource til en fornuftig løn slutter Johan Oelke med et smil.

Et helt andet liv

Jeg ser lysere på livet generelt og jeg er mere glad og har mere energi, fastslår Troels. Min sukkersyge er blevet bedre, for jeg har fået en grund til at passe den. Jeg har lært at tælle til 10 og ser anderledes på modstand – der er faktisk andre løsninger på problemer end at råbe af dem eller give op og gå, erklærer han med et skævt smil. Det bedste er bare at have noget at stå op til, som jeg er glad for. Jeg har aldrig før glædet mig til at stå op om morgenen og gå på arbejde, men det gør jeg her, slutter en meget glad Troels Eliassen.

Birgitte Alm, Jobcenter Assens