Nyheder

Nu kan jeg lægge mit gamle liv bag mig

Malou Hansen fik sit første lønnede job som 50-årig. Det lykkedes, da hun d. 1. maj 2021 flyttede til Assens, og jobcentret matchede hende med den helt rigtige arbejdsplads på det rigtige tidspunkt i livet. Nu er hun fastansat ved Assens Rengøringsteam, og superstolt af at være selvforsørgende.

Jeg kan slet ikke fatte, at for 2½ måned siden var jeg på kontanthjælp, men det er jeg ikke nu, jubler Malou Hansen. Jeg er SÅ stolt. Jeg er en stabil arbejdskraft og svigter ikke mine nye kolleger, for jeg føler mig som en del af teamet. Jeg har simpelthen hele hjertet med i jobbet her ved Assens Rengøringsteam, fortæller Malou, som fejrede sin første lønseddel med at købe en ny støvsuger.

Mor som 17-årig

Da Malou Hansen afsluttede folkeskolen, havde hun mødt sin ældste søns far, og hun blev hurtigt gravid. Samtidig med at parret blev forældre, opdagede Malou, at hendes kæreste var alkoholiker. Det var svært, for jeg var jo kun en stor pige, men jeg har lært, at man kæmper for at få et forhold til at fungere, husker Malou. Han slog mig ind imellem, men oftest forsvandt han bare på druk i to til tre uger, når vi var uenige. Men vi havde også gode tider, så vi blev sammen i 5 år. Socialrådgiveren fra jobcentret i Odense kom på hjemmebesøg, men det var som om, hun ikke rigtig kunne sætte sig ind i min situation. Vi snakkede mange gange snakkede om, hvad jeg kunne tænke mig at lave, men det blev aldrig til noget.

Turde ikke andet end at dække over ham

Kort efter skilsmissen blev Malou kæreste med sin brors kammerat. Forholdet blev et 15 år langt mareridt af vold, chikane og terror. Han slog mig allerede første gang efter 2 måneder, og fik mig til at tro på, det var min egen skyld, husker Malou. Min familie så godt de blå mærker, og bemærkede jeg trak mig mere og mere, men jeg turde ikke andet end at dække over ham. På det tidspunkt prøvede jobcentret at få mig i praktikker og på kurser, men hver gang mødte han op og råbte og lavede scener, så de var nødt til at afbryde praktikkerne. Efter 8 år blev Malou gravid, men efter graviditeten fortsatte terroren i hjemmet. Jeg tænkte kun på mine børn – og på at overleve, bemærker Malou stille. Til sidst gik jeg inde i min egen verden – helt ødelagt af den både fysiske og psykiske vold.

Hjemløs i 8 år

Jeg forsøgte at gå mange gange, men hver gang fandt han mig igen og fik mig manipuleret tilbage, fortsætter Malou. Da min søn var 7 år gammel, tog min kæreste ham med til en konfirmation i sin familie, og der var hans opførsel i forhold til både vores søn og de ting han sad og sagde så grænseoverskridende, at en socialrådgiver til festen fik hans søster til at lave en indberetning. Jeg blev kaldt til en samtale på områdekontoret, og fik at vide, at enten tvangsfjernede de min søn – eller også indgik jeg samarbejde med Familiehuset. Det var jo ikke mig, der havde været til festen, men samarbejdet endte med at blive min redning. De brugte 7 år på at bygge mig op igen. Jeg fik fuld forældremyndighed, hemmelig adresse og hjælp til at flytte, og min ekskæreste fik formaning fra Politiet om, at han ikke måtte opsøge mig. Han fandt mig dog alligevel. Min søn havde fået et knæk af det ødelæggende miljø, så han kom i en fantastisk familiepleje. Uden ansvaret for at have et hjem til min søn, flyttede jeg uden at få ny adresse, og de sidste 8 år har jeg haft adresse forskellige steder i Odense uden at have min egen bopæl. Ekskæresten har fundet mig flere gange, men han ikke kan skræmme mig mere. Det er helt slut, fastslår Malou.

Fik mit første CV i Jobcenter Assens

I maj 2021 flytter Malou i egen lejlighed i Assens. I jobcentret møder jeg min sagsbehandler, Lene Kobberrød, og hun spørger som alle de andre; Hvad kunne du tænke dig? Jeg svarede, at det var svært at vide, når man aldrig har prøvet noget. Men Lene gav ikke op. Hun sørgede for jeg kom i Jobstafetten og lavede mit livs første cv, fortæller Malou med synlig stolthed. Jeg fik også besøg af virksomhedskonsulent Carsten Degnebolig, og vi snakkede om forskellige muligheder. Vi startede en praktik hos en mad-producent i Haarby, men det var slet ikke mig, og vi var heller ikke så godt et match. Men næste praktik ved Assens Rengøringsteam var noget helt andet, smiler Malou.

Malou startede på få timer, men hun var hurtig til at lære og tage et ansvar på sig. I dag møder jeg en Malou, som har overskud og glæde samtidig med, at hun er så hårdt arbejdende, at vi skal huske hende på at passe på sig selv, erklærer områdeleder Joy Helene Cardell Jacobsen, og sender et smil til Malou.

Jeg mødte en kvinde med et hårdt liv bag sig

Områdeleder ved Rengøringsteam Assens, Joy Helene Cardell Jacobsen havde ikke hørt så meget om Malou, før hun mødte hende. Men jeg kunne allerede på afstand se, at her var en stakkels kvinde med et hårdt liv bag sig, husker hun. Jeg har et fantastisk team på Peter Willemoesskolen, der tidligere har været gode til at løfte folk, og tænkte straks, at det ville være et godt match for Malou – og det var det. Carsten Degnebolig kom forbi, og vi snakkede om den gode udvikling, og blev enige om at ansætte Malou 15 timer om ugen på rådhuset via Den Kommunale Småjob pulje frem til d. 31/12. Aktuelt har Malou yderligere 15 timer på Assens bibliotek, og vi arbejder ihærdigt på at finde de sidste 15 timer efter 31/12, så vi kan beholde hende, smiler Joy varmt.

Julegaverne bliver lidt større i år

Jeg elsker det liv, jeg har nu, erklærer Malou med et stort smil. Jeg har fået et netværk, og jeg har fået bekræftet at jeg er god nok og kan hvad jeg vil. Der har været en lang vej hertil, men nu kan jeg lægge det gamle liv bag mig. Jeg bruger noget af min løn på at betale noget gæld af til folk, jeg har lånt penge af – og så kan julegaverne nok også blive lidt større i går, slutter Malou med et strålende smil.

Birgitte Alm, Jobcenter Assens