Nyheder

Nu tør jeg drømme om fremtiden

32-årige Thomas Nørlem Larsen har haft svært ved at finde sin plads på arbejdsmarkedet, og har været på kontanthjælp det meste af sit voksenliv. Han flytter til Assens i juli 2021, og med støtte fra kæresten og en positiv oplevelse af både hjælp og forståelse i jobcentret, har han nu EU kørekort til lastbil med farligt gods – og et job. Det giver rigtig meget selvtillid, erklærer han med et stort smil.

Som 15-årig fandt Thomas Nørlem Larsen sin far død, og det væltede den unge mands liv. I første omgang druknede han det hele i stoffer og alkohol, og selvom han slap ud af sit misbrug som 20-årig, satte det dagsordenen for hele hans ungdomsliv. Det har været svært at kæmpe og få uddannelse og job, men til sidst blev jeg bevidst om, at jeg også selv var nødt til at gøre noget for at få åbnet mulighederne for mit fremtidige liv, fortæller den nu 32-årige Thomas Nørlem Larsen fra Assens.

Bedøvede følelserne med misbrug

Thomas liv tog en drastisk drejning, da han som 15-årig fandt sin far død.

”Jeg fik tilbudt psykologhjælp, men det var svært at tage imod midt i at være teenager med kaos i hovedet i forvejen,” husker Thomas tilbage. ”I stedet fandt jeg sammen med en klike af venner, hvor man kunne bedøve det hele med stoffer og alkohol. Det fortsatte indtil en kæreste bad mig vælge mellem hende og misbruget. Jeg var blevet 20 år, både folkeskolens afgangseksamen og planer om uddannelse var røget sammen med misbruget, og jeg var på kontanthjælp. Men jeg valgte heldigvis at stoppe,” erklærer han.

Kunne ikke holde motivationen

Der følger ti år med en kamp om at komme ordentlig i gang.

”Der er jo forskellige ting, der spiller ind, forklarer Thomas. Jeg havde stadig ar på sjælen over min fars død. Samtidig har jeg en ret smertefuld hudsygdom, HS, som ikke var velbehandlet. Samlet set er det nok baggrunden for, at jeg begyndte på rigtig mange faguddannelser uden at kunne holde motivationen til at fuldføre,” beretter Thomas ærligt.

”De mange mislykkede studiestarter ikke var gode for selvværdet, men man bliver jo alligevel modnet med årene”, fortsætter Thomas, som blandt andet har fået positive erfaringer gennem 11 år som frivillig i hjemmeværnet.

”Da jeg blev 30, havde jeg fået samlet en tro på, at jeg godt kan noget, og at min arbejdskraft er noget værd. Jeg fik samtidig en bevidsthed om, at jeg selv var nødt til at gøre noget for at få åbnet mulighederne for min fremtid”, fastslår Thomas.

Lastbilkørekort fra Nordjylland til Fyn

”Jeg fik en aftale i stand med jobcentret i Nordjylland og et firma i Frederikshavn om at tage kørekort til bil, lille lastbil og truckcertifikat", fortæller Thomas videre.

”Jeg dumpede desværre en teoriprøve, og da hele landet lukkede ned pga. corona, kunne jeg ikke få en ny. Det var bare så irriterende og frustrerende. Da jeg samtidig blev kæreste med min bedste veninde gennem 15 år, valgte jeg at flytte sammen med hende – og i juli 2021 flyttede vi her til Fyn, hvor hun kommer fra,” fortæller Thomas og sender kæresten et stort smil.

Mødet med jobcentret var en god oplevelse

Det viste sig at være en rigtig god ide.

”Mødet med jobcentret i Assens var en rigtig god oplevelse,” smiler Thomas. ”Allerede i receptionen bliver jeg modtaget af Jens Corfitzen, som kan se jeg har været i gang med noget transportuddannelse, og fortæller mig om et åbent hus-arrangement ved Danske Fragtmænd i Tietgenbyen, som jeg kunne tage til. Jeg følte mig bare rigtig godt modtaget.”

Thomas er samtidig begyndt på nogle laserbehandlinger for sin hudsygdom via OUH, som er eksperter på området. ”Jeg fik Anne-Mette Capion Gyldenløve som sagsbehandler. Hun virkede oprigtigt interesseret i at hjælpe mig. Hun tog hensyn til, at jeg havde brug for lidt tid til at falde på plads og få effekt af behandlingerne, så vi startede med en kort periode med sygemelding,” husker Thomas.

Jobgaranti med et stort kørekort

Da smerterne bliver mindre, bliver trangen til at komme i gang med at noget at lave stor, og Thomas kæreste opfordrer ham til at søge et transportjob indenfor deres netværk. I november bliver han ansat til at køre transport i små lastbiler, men bliver desværre allerede opsagt i december, da der ikke er timer nok til ham.

”Jeg spurgte arbejdsgiver, om der ville være mere at lave, hvis jeg havde et stort kørekort, og det giver han mig en skriftlig bekræftelse på,” fortæller Thomas.
Tilbage i jobcentret fortæller Thomas om den jobmulighed han har, hvis han får det store kørekort. ”Jens Corfitzen undersøgte det, og han vendte lynhurtigt tilbage med to datoer; før eller efter jul. Og selvom det blev lidt presset, sprang jeg på den første dato” smiler Thomas.

”Der var lidt ventetid på en teoriprøve, hvor jeg afprøvede en praktik som sandblæser. Det var ikke det rigtige for mig, men der var heldigvis det lovede job hos min tidligere arbejdsgiver, da jeg var færdig med alle dele af kørekortet i starten af februar.”

Nu kan jeg begynde at se fremad

Med jobbet i hus tør Thomas forsigtigt drømme om en fremtid med stabilitet i forhold til både arbejdsmarkedet og økonomien.

"Jeg er stadig nødt til at tage en dag ad gangen som alle andre, men det har da været stressende ikke at turde tænke længere frem. Nu har jeg alle kørekort og et job på CV’et så hvis jeg skulle miste mit job igen, så tænker jeg allerede, at jeg står bedre i forhold til at søge et nyt", fortæller han.

"Nu hvor arbejdet er på plads, skal jeg også i gang med at have noget hjælp til at rydde op i de gamle dæmoner, der har drillet. Men med stabilitet i livet og god støtte fra min kæreste, skal det også nok komme på plads", slutter Thomas smilende.

Birgitte Storm Alm, Jobcenter Assens