Nyheder

Uden Jobcenter Assens var det blevet ved drømmen

29-årige Camilla fra Vissenbjerg tog springet fra pædagogisk assistent til smedelærling ved KC Product i Haarby efter virksomhedsambassadør ved Jobcenter Assens, Anja Madsen, gav hende troen på, at hun kunne. Det er det bedste, der nogensinde er sket i mit arbejdsliv, fortæller en storsmilende Camilla. Men jeg var aldrig gået i gang uden Anja. Hun har skubbet og støttet mig, og så har hun været en helt fantastisk livline og problemknuser hele vejen.

29-årige Camilla har taget springet fra pædagogfaget til drømmeuddannelsen som smed. Det var aldrig blevet til noget uden den støtte jeg har fået fra Anja Madsen fra Jobcenter Assens, fortæller hun taknemmeligt.

Jeg troede ikke, det var muligt

Camilla var ikke bogligt stærk i folkeskolen, og da hun både tvivlede på, hvad hun kunne og skulle, kom hun på Produktionsskole. Efter en periode på linjen grøn pædagog, blev hun uddannet pædagogisk assistent. Allerede dengang havde jeg et ønske om at blive smed. Min far er klejnsmed og laver også ting hjemme, så jeg har altid været tiltrukket af faget og kreativiteten. Men jeg bestod ikke matematik i folkeskolen, og så troede jeg faktisk ikke det var muligt, husker Camilla tilbage omkring valget af uddannelse.

Verden ramlede sammen

Det var svært at få faste stillinger som pædagogisk assistent, så Camilla holdt fast i forskellige tidsbegrænsede stillinger, forlængelser og ledighedsperioder i en børnehave med et skidt arbejdsmiljø. Nogle private forhold og en flytning til Vestjylland oveni fik Camillas verden til at ramle sammen, og det var svært at komme på benene igen. Men i 2016 blev hun gift med sin kæreste siden skoletiden, Nadja, og i 2018 fik de tvillinger, som Camilla passede hjemme det første år. Samtidig flyttede de hjem til Fyn, hvor den lille familie alligevel tilbragte alle weekender - og det fik Camilla på benene igen.

Nu skulle smedefaget afprøves

I foråret 2019 meldte Camilla sig på Jobcenter Assens, og hun startede med jobsøgning i tilbuddet Jobstafetten. Det var svært at finde motivationen, for jeg var ikke så tændt på at søge som pædagogisk assistent igen, husker hun. Der blev også presset lidt på for, at jeg selv skulle finde en praktik. Så blev jeg enig med mig selv om, at nu var det tiden at afprøve smedefaget, smiler Camilla forsigtigt. Med et brancheskift i støbeskeen blev der sat et møde i stand med en studievejleder, som også inviterede virksomhedsambassadør, Anja Madsen, da hun er skarp på voksenlærlinge.

Det var svært at sige nej

Smedemester ved KC Product, Jesper Skov Ravn, fik et opkald fra Anja Madsen, som ville aftale en 4 ugers smedepraktik for Camilla. Eller det vil sige hun ringede og spurgte, om jeg kunne bruge en lærling, griner Jesper Skov Ravn. Så kom det bagefter, at det var en ung kvinde, der måske ville få brug for at komme i mesterlære. Anja solgte Camilla godt, og da vi havde en kvindelig lærling i forvejen, og havde gode erfaringer med hende, var det svært at sige nej. Camilla var helt grøn i faget, men allerede den første uge kunne jeg se, at hun var lærenem og havde flair for det. Hun går til opgaverne med åbent sind og er nysgerrig på at lære, hvordan en opgave kan løses. Efter de 4 uger kom Anja på opfølgning med et klart ønske om at starte lærepladsen med det samme. Vi fik dog aftalt, at Camilla skulle bestå grundforløbet først, oplyser han.

Smedemester, Jesper Skov Ravn, KC Product (tv) er meget glad for sin nye lærling. Min erfaring med lærlinge fortæller mig, at hun ikke skal være nervøs for at gennemføre, erklærer Jesper, der er leder for 10 smede samt 2-3 lærlinge, som overlapper hinanden, så skoleforløbene ikke ligger samtidig. KC Product har siden 1973 fremstillet bordplader og stel i rustfast stål til førende danske virksomheder.

Anja har været min problemknuser og livline

Jeg kunne ikke tage grundforløb på SU med to små derhjemme, men Anja Madsen fik heldigvis bevilget, at jeg kunne tage de 25 uger på dagpenge, fortæller Camilla, der var rædselsslagen for, at hun ikke havde evnerne til at bestå grundforløbet. Da jeg ikke havde bestået matematik i folkeskolen, var der krav om optagelsesprøve, som jeg til min overraskelse bestod, og jeg kom ind. Matematiklæreren startede desværre ret negativt, og det tog helt modet fra mig, så jeg ringede til Anja. Jeg ved ikke, hvad hun sagde til skolen, men jeg fik efterfølgende støtte på skolen og nogle gode snakke om, hvordan matematikken kunne kobles til smedefaget.

Anja har i det hele taget været min livline hele vejen igennem, og det har gjort, at jeg er kommet så godt igennem. Samtidig fastholdt hun også kontakten med KC Product, så de huskede mig, og Jesper Skov Ravn kom og besøgte mig på skolen, så der var fuld opbakning hele vejen rundt, smiler Camilla. Et ekstra bump på vejen kom, da engelsk blev trukket som eksamensfag, for her var jeg startet helt på bar bund. Men min fantastiske engelsklærer gav mig ekstra undervisning, og fik mig igennem med et 4-tal. Den sejr var simpelthen guld værd, stråler Camilla, der samlet bestod med et flot 7-tal. Det grundforløb er det vildeste, jeg har prøvet. Jeg har kæmpet, svedt og grædt en lille tåre – mens jeg snakkede med Anja hele vejen.

Kanon samarbejde med jobcentret

Da Jesper Skov Ravn besøgte Camilla på skolen lige inden eksamenstid, havde han allerede besluttet sig for at ansætte hende som voksenlærling. Men det var jo guleroden, så hun fik det først at vide efter eksamen, siger Jesper med et lille drilsk grin. Til gengæld startede hun lige bagefter.

Det har været et kanon samarbejde med Anja Madsen og Jobcenter Assens. Vi får muligheden for at se folk an i 4 ugers praktik, og at Anja kom og foreslog Camilla, var lidt ligesom at få tilbudt gemt guld, erklærer han med et varmt smil til Camilla. Vi er helt sikkert klar til at samarbejde med Jobcenter Assens igen, slutter han.

Af personlige årsager har Camilla ikke ønsket at offentliggøre sit efternavn.

Birgitte Alm, Jobcenter Assens