Nyheder

Vi glæder os til at få genstartet samarbejdet

Assens Kommunes Kræftrehabiliteringstilbud har måttet afbryde kontakten til deres samarbejdspartnere for at passe på deltagerne i forbindelse med Covid-19. Det har bl.a. betydet, at der i halvandet år ikke har været et fast månedligt besøg af Michael Bertelsen fra Jobcenter Assens. Målet med besøget er at give deltagerne mulighed for at spørge ind til forløbet i jobcentret efter endt behandling, så det ikke bliver en unødvendig bekymring oveni et alvorligt sygdomsforløb.

Nogle borgere er bange for, at de skal møde på job i morgen, når de bliver erklæret fri af kræft. Det forventer vi selvfølgelig ikke, understreger beskæftigelsesrådgiver, Michael Bertelsen (th). Derfor plejede vi at komme på besøg en gang om måneden, for at svare på spørgsmål fra kræftsyge borgere. Det er et samarbejde vi glæder os til at genoptage, erklærer fysioterapeut, Lene Hendze Pedersen (tv).

Den barske virkelighed

Træningen giver så meget mening, fortæller fysioterapeut, Lene Hendze Pedersen og uddyber; For nogle af vores deltagere er det livsbekræftende overhovedet at kunne komme afsted. Deltagerne har et fællesskab i, at de alle har eller har haft et sygdomsforløb med kræft, og det giver en mulighed for at kunne snakke frit med andre, der kender til de samme bekymringer og sorger. Hvis kræften kommer tilbage, kan de huske et godt forløb – og så kommer de tilbage til et nyt forløb.

Mange har behov for mere end træning – derfor plejer vi at have fysisk besøg fra jobcenter, sygepleje, diætist, Kræftens Bekæmpelses lokalafdeling og præst. Den del har været lukket ned pga. Covid-19. Vi har kørt med små hold med én terapeut, og hvert hold har kun brugt et lokale, så holdene ikke krydsede hinanden. Der har derfor ikke været mulighed for så afvekslende træningsformer eller for den fælles snak efter træning, som vi havde tidligere.

Svært at forestille sig et arbejdsliv på den anden side

Der er en rigtig god grund til, at kræftrehabiliteringen plejer at få besøg af fx Jobcenter Assens. Hvis man har et langt behandlingsforløb foran sig, eller er meget mærket af at have fået at vide, man har kræft, kan det være svært at forholde sig til, at der er et arbejdsliv på den anden side, har Lene Hendze Pedersen erfaret. Derfor indledte vi samarbejdet med jobcentret, som plejede at kigge forbi træningen en gang om måneden. I kraft af at vi har haft samarbejdet før, har jeg selvfølgelig godt kunnet vejlede. Når deltagerne bliver bekymrede over, at nu skal de i jobcentret, fordi behandlingen er slut, så kan jeg formidle kontakten, fortæller Lene Hendze Pedersen.

Kontakt med jobcentret er en forudsætning for at kunne få sygedagpenge, men hvis man har en alvorlig, livstruende sygdom, kan kontakten sættes på stand by. Det betyder at man ikke skal deltage i opfølgningssamtaler i jobcentret – fx så længe man er i behandling, fortæller beskæftigelsesrådgiver i Arbejdsfastholdelse, Michael Bertelsen. Umiddelbart er det nemmere at afmystificere samarbejdet med jobcentret, når borgeren ikke er stand by, for så snakker vi personligt undervejs – naturligvis med hensyntagen til sygdomsforløbet. I løbet af et hårdt behandlingsforløb spekulerer mange på, hvordan de overhovedet skal kunne klare at komme tilbage på arbejde igen. Her hjælper vi med at lægge en realistisk plan for langsom opstart - og det er en fordel at kunne tale om det, inden det bliver en stor bekymring fortæller Michael Bertelsen. Nu er Covid-19 smitten heldigvis på et niveau, hvor vi forhåbentlig snart kan få gang i det tværfaglige samarbejde igen, tilføjer Lene Hendze Pedersen.

Jeg har tidligere lavet gymnastik for at holde mig i gang, men det her er mere målrettet, fortæller 84-årige Ib Helm-Petersen

Vi vil kæmpe for at få flere gode år

De fremmødte deltagere på dagens hold, er ikke så bekymrede for deres arbejdsliv efter kræften, da de begge for længst er gået på pension. Men de er enige om, at det er et godt tilbud. 84-årige Ib Helm-Petersen fik i januar 2021 konstateret lungehindekræft. Behandlingen er gået planmæssigt. Han skal til statussamtale om 14 dage. Jeg bliver ikke kræftfri, men jeg håber det kan holdes i ro, fortæller han. Jeg tror træningen er vigtig i den sammenhæng, selvom man ofte har mere lyst til at sætte sig.

 

Arne Lund Pedersen, 81, mener det er godt at vide, man ikke er den eneste i verden, der har det, som man har det.

Arne Lund Pedersen på 81 år fik i juni 2021 konstateret tarmkræft, og fik fjernet en del af tyk- og tyndtarmen ved en operation.
Jeg fik et nyt knæ for 7 – 8 år siden, og der var genoptræning virkelig godt for mig, fortæller han. Derfor sagde jeg straks ja til dette træningstilbud. Jeg er glad for at komme her, erklærer han. Her er virkelig en god stemning og omsorg – personalet holder øje med os, og vi kan snakke med dem om alt ved behov. Man risikerer ikke at lave noget forkert, for de kender til træningen og retter os.

Ib og Arne er enige om, at de gerne vil kæmpe for flere år, hvis det er gode år, og at der er træningen vigtig. Vi træner, når vi kommer, fortæller de begge. Nogle deltagere snakker nok lidt mere, men vi har et program, og det følger vi, fastslår de to herrer med et lunt smil.

Birgitte Alm, Jobcenter Assens